Isnin, 9 Julai 2012

Tak Sabar!!!

Tak Sabarnya nak habiskan segala deadline yang berderet ni..dulu2 masa tengah membina kerjaya..9-5..9-5..selalulah mimpi nak buat kerja2 freelance dari mana2 pun..Pergi jalan2 pun boleh submit kerja lah kan..Sekarang dah dapat..fuhhh..cabaran bukan calang2..Kerja2 menulis ni kena perah otak...rasanya lagi penat dari kerja biasa.

Dah sebulan,turun naik library,cari bahan,kumpul data..compile segala info..sikit jek lagi Yana..sikit jek lagi Yana siaplah tu..Hari tu pergi Perlis,dalam hotel,kesian jugak dekat anak2,dari dalam bilik,dok intai2 swimming pool,nak mandi,mamanya sibuklah mengadap laptop..Pergi Terengganu pun macam tu jugak..tapi dapat mandi kan dekat Ganu..dekat Perlis tu..semua orang batuk & demam..mau Mama & Papa nak bagi mandi..haissshhh..

Minggu lepas turun KL memang mencabar,bukan setakat badan penat buat 5 kerja dalam satu,dari hantar serunding,collect buku untuk library,cari shirt untuk program,bersesat barat dalam KL..sampai jek rumah SIL,terus bukak lappy,on..,.meneruskan kerja-kerja penulisan..orang dekat Kelantan dah duduk depan PC dia,tunggu emel yang macam buah nangka tak jatuh2..Alhamdulillah..bertemu dengan jiran SIL yang sporting,pinjamlah segala scanner,printer, Streamyx...tekan butang Send..Selamat..boleh balik Kelantan dengan hati yang tenang..

Dah siap nanti..pertama sekali..nak habiskan buku2 yang dah lama beli, tapi terperuk kat gobok! Antara yang menunggu..

Beli sekali dengan Tunggu Teduh Dulu & Leaving Microsoft To Change The World..sedang elok nak sambung buku ni....woot..woot..deadline nak dekat!!!! Dok diam2 dalam gobok dulu ya!!!

Ini National Laureate kita yang terkini tau!Tapi masa beli tu takdelah beli sebab nama dia tu,tp sebab jarang orang buat buku pasal Comparative Literature dekat Malaysia ni..lagi2 pulak Kamal Abdullah guna nama2 besar macam Usman Awang vs Tagore..susah kan nak jumpa? Buku ni pasal puisi..saya suka puisi!

Okay..yang ini wishlist..tak taulah dah sampai Kelantan belum lagi..dan tak taulah kalau beli..bila tu agaknya boleh baca...huhu...

Puan Ainon..bos besar PTS..kalau pergi kedai buku, kebanyakan buku2 Melayu..company dia yang dominan,..perasan tak?Saya subscribe dia dalam FB,suka dengan words of wisdom dari dia..orang banyak pengalaman kan..dan tengok2 bos besar pun dah tulis buku, menarik jugak, dia selalu review..jadi ada can saya nak letak dalam gobok!

Where We Belong - Emily Giffin
Saya nak beli/cari buku yang atas tu..Goodreads ni selalulah hantar list buku2 baru pada saya..dia lupa saya dekat Kelantan ni susahlah nak cari buku2 macam ni..Alangkan Something Borrowed pun tak ada..tengoklah..kalau dekat Popular tak ada..nampak gaya kena order dengan MPH online kot..tapi memang tak sabar nak baca buku baru Emily Giffin ni..dia lain dari Cecilia.. saya rasa dia lebih dekat dengan style Meg Wolitzer kot...tapi tiga-tiga tu saya suka!

Apapun..nak menulis..nak membaca..satu jek yang saya perlukan...Saya Harus Tenang..dan Tidak Stress...Saya harus berada pada zon ini...


Alhamdulillah..anak2..suami..semuanya faham..dioranglah yang banyak tolong..esp bila saya terkejar2 nak submit job,bila mata letih,kepala sakit,badan tak usah cerita bisa sana sini,balik rumah..terus Gedebab saya tidur..dioranglah yang tolong masak, kemas rumah, jemur baju...huhuhu...rasa nak nangis jek..Sayang semua orang! Dan saya selalu doa..semoga apa yang saya ada sekarang ni..akan kekal..biarlah duit tak banyak..tapi kami semua buat apa yang kami suka..yang penting..kami bahagia..dan sikit2 dapat jugak kami sumbang pada komuniti..opppsss..lepas ni jugak kena all out untuk project library tu..nampak macam dah reda dah hiccups nya kan..Doakan kami berjaya ya!

p/s Saya juga tak sabar nak balik Johor....agak2 sempat x ke tu???

2 ulasan :

Iskandar aka DR Bubbles berkata...

Salam sejahtera.

Selamat membaca buku Leaving Microsoft to Change the World. Mudah-mudahan cikpuan suka membaca buku itu.

Penterjemah buku LMtCtW

Kakibuku berkata...

All the best utk ITjm.ppm...awk pn buat project utk library ya?