Khamis, 11 April 2013

Bila anak2 berkempen dalam.. "Diary Of A Wimpy kid"


Selalu baca buku cerita anak2? 

Aku selalu..

Diary Of A Wimpy Kid..

buku Alia..

aku baca sampai terbahak2 ketawa 

sebab ada sesetengah bahagian..

macam pernah kita semua berada di dalamnya!

 Tapi apa yang nak dikongsi di sini..

Tentang bagaimana di kebanyakan negara, anak2 di sekolah rendah di didik bagaimana untuk memilih pemimpin, bagaimana untuk berkempen, dll 

Ok..

jangan nak kata ‘sekolah pun nak di politikkan’

..adushh

..itu ayat basi..

Ini salah satu pendidikan penting..supaya kelak esok2 bila masing2 dewasa, dalam diri sudah ditanam ilmu asas tentang ‘etika’ dalam proses voting, kempen dan sebagainya. 

Dan semoga esok2..

 negara kita Msia akan mula membenarkan pemilihan pelajar di peringkat rendah lagi..

Kerna ianya bagus untuk membentuk keyakinan diri, intergriti dan juga keyakinan sosial pelajar...

selain daripada hanya mengejar barisan A. 

Ini bahagiannya yang di ambil..


Lawak tak?

Macam mana tak ketawa terbahak2..

M/S 47 itu..di tunjukkan bagaimana kempen yang menyentuh peribadi dan memburukkan orang itu tidak baik dan tidak boleh di terima..

M/S 48..hilang kelayakan bertanding..Sudahnya..yang bagi rasuah pulak menang..

Haru..haru..

LOL

untuk yang nak baca lebih lanjut..

Belilah di kedai2 buku. 

Selamat Membaca! 

9 ulasan :

ilass berkata...

eh... saya suka baca novel diari nih. memang klakar.
ok.. pengakuan kisah benar. saya beli novel budak2 ini skang ya. sendiri baca, kemudian baru bagi kat adik bongsu. hihi

yana berkata...

ila..buku2 mcm ni..yg tulisnya org2 yg umurnya peringkat kita...jd dia cater mak n ank skali...tak pon adik n kakak sekali!

mama_onie berkata...

malunya... tak tahu pun ada buku itu... (nampak sangat mami malas membaca!)

yana berkata...

mami..hang kena beli..percayalah..ko n kudin akn gelak!! pastu citer kat akeem pulak!!!

ilass berkata...

citer ni memang bagus. penulis dia memang dah besar panjang. just memori dia zaman dolu2.

memang best citer dia. bagus untuk English budak2... vocab bagus, grammar bagus. paling penting, bahasa dia mudah untuk difahami. n melepasi tapisan, takde bahasa2 kesat mat saleh

mikamusz berkata...

yelah.. aku pun tak tau pasal buku tuh

yana berkata...

Ila..kita suka sbb message dia cute!

Musz..belilah satu set utk darin..

shaza berkata...

Zana, budak pompuan ni memang beza betul dengan budak laki kan... anak aku memang suka sangat ajak pegi mph.. beli buku katanya.. tapi buku yang dia nak beli komik ikhtihar hidup.. kalau buku english pun jenis komik gak..

yana berkata...

Budak lelakimana pun sama..xpe komik pun ok..yg penting ada minat nak baca..derang ni x detail mcm perempuan..tp sekali baca blh ingat dan yg penting dia apply balik esok2..x caya tanyalah hubby ko!