Sabtu, 14 September 2013

Wajah Kesayangan Hamba : Alia - Year 1 - Year 6

Alhamdulillah, Alia dah selamat menduduki UPSR. Jadi, tahun ini tahun penghabisan buat dirinya berada di alam sekolah rendah, dan tahun terakhir dia menyambut hari kanak-kanak! Sampaikan oleh kerana dia merasakan dirinya bakal menjadi remaja dan tidak lagi mendapat hadiah sempena hari kanak-kanak seperti 7 tahun sebelum ini, jadi untuk sumbangan Hari Kanak-kanak tahun ini, Yana biasanya beri RM10, Alia pula, dengan rela hatinya menambah RM10 lagi, final year katanya! (Kebiasaan hari Kanak-kanak sekolah anak-anak Yana, ibu bapa akan beri sumbangan untuk bantu pihak sekolah sediakan hadiah buat setiap murid-murid yang belajar di sekolah mereka. )

Pengawas yang juga ‘Ratu Ponteng’, kerna sering absent ...(bukan sengaja,tapi andai demam,sakit perut,pening, biasanya Yana suruh berehat saja di rumah, malah kalau terlewat bangun pun! Dirumah pun boleh belajar bukan?)..Alia has excelled both academically and socially in her primary level. .The one who will always be on her school  prize-giving , just like me when I was a kid! Malah, lebih lagi, tak takut ular,pacat lintah, mandi sungai, main selut, spelling bee champ, and a long distance runner, just like her dad! Alhamdulillah, Yana bersyukur, sebenarnya Alia gembira membesar sebagai seorang kanak-kanak. Itu yang paling penting.

Despite being on the 7As potential list, Yana tak pernah tekan dia untuk capai target itu, UPSR is not about getting straight As, pesan Yana, give to the world the best you have, and the best will always come back to you! Dan sembahyang jangan tinggal! Bila ditanya, Kakak rasa apa yang kakak target? Jawabnya, 5A, Bahasa Cina susah, Yana akui!

Ya Allah permudahkanlah perjalanan kami semua, lindungilah kami daripada perkara-perkara yang keji dan mungkar, dan tetapkanlah iman kami untuk sentiasa tetap kami berada di jalan yang lurus.

Alia – Kindy -Year 1- Year 6



Comelnya Alia..rambut masa ni sikit lagi..tapi tetap nak suruh Mama ikat..toncetlah jawabnya!
Suka sangat masa ni..Mama hari2 hantar dan ambil Alia!

Antara gambar2 yang diambil sekolah buat untuk yang dapat Nombor 1 - 5 dalam test..




Dua-dua ni gambar darjah Satu, cute jek Alia..skirt singkat! 






Semua ni masa darjah 3...



Darjah 5...
Masa darjah 4 tak ada? Sama macam Mama..hehe..:)


DArjah 6..

Contest - Macam-macam..Yana dah lupa!
Selalunya, spelling competition. story telling, dan mewarnalah, apa lagi! FAvourite Alia...






Bercerita - Inter School - 1st/2nd Place? Lupa..Darjah 2/3 kot..:)


LEmbaga Pengawas Sekolah..Cuba Cari Alia yang mana?
MAsa ni darjah 4

Dan banyak lagi gambar2 yang YAna tak ingat duduk dekat mana, ini antara kenangan yang Yana ambil dari Page cikgu kelas Alia










Dan ini Mama Alia masa darjah 6..hehe..cuba cari yang mana? MEmang tak sama dengan Alia..:)

Dan ini..masa hari pertama UPSR..
Buat bekal!
Dapat idea dari blog Salam Dua Benua

7 ulasan :

mama_onie berkata...

Bahagia dapat mama mcm Yana

mama adaman berkata...

InsyaALLAH dapat result yg bagus...

mikamusz berkata...

semoga Alia menjadi anak yang baik dan kakak contoh kepada adik - adiknya.. amiinnn

greetingsfromengland berkata...

all the best to Alia, inshallah she will do well in life with attentive, caring and loving parents by her side.

yana berkata...

Thanks sis Rosa Noor, your words really made my day!

Musz,inshaAllah..kita mencuba yang terbaik untuk didik anak2..

Wani, Amin...moga termakbul doa nya itu..thanks!

Thanks Zam atas doanya!

Tanpa Nama berkata...

salam yana, cara yana mendidik anak2 yana menjadi inspirasi untuk saya, yana begitu hebat, penyabar lagi penyayang... Saya berdoa untuk menjadi seorang ibu yang penyayang spt yaya.. bangga dengan anda. Semoga dilimpahkan rahmat utk yana dan keluarga.. Aminn..

yana berkata...

Salam sdr,
Inshaallah..kita merancang,berusaha,Tuhan menentukan..